sobota, 13 październik 2012 07:44

Szkodliwe parabeny

Written by
Rate this item
(1 Vote)

 

Parabenami nazywamy drobne bezbarwne , bezzapachowe kryształki, które są esterami kwasu parahydroksybenzoesowego i mogą skutkować wystąpieniem podrażnień skóry.

Czym są parabeny?

 

Według niektórych specjalistów parabeny mogą przyczyniać się do rozwoju guzów piersi, a także powodować znaczne obniżenie płodności u mężczyzn.  Parabeny można znaleźć w kosmetykach. Według zaleceń Unii Europejskiej ich stężenie nie może przekraczać 0,4%. Parabeny są szczególnie popularne w produkcji kremów oraz balsamów nawilżających, ale można je znaleźć także w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci. Substancja ta może znajdować się także w maskarach do rzęs, szamponach, mydłach, a także  szminkach.

 

Oddziaływanie parabenów na nasze zdrowie

 

W większości przypadków parabeny są odpowiedzialne za wystąpienie pokrzywki, zaczerwieniania , świądu oraz wyprysków. Jeśli dany kosmetyk zawierający parabeny  jest długo stosowany może dojść do pogłębienia uczulenia co w  efekcie może prowadzić do rozwoju trądziku różowatego lub dermatozy okołoustnej. Kosmetyki w , których składzie można znaleźć parabeny nie są zalecane dla osób posiadających skłonność do wyżej wymienionych problemów skórnych. Pomimo przypuszczeń, że parabeny mogą prowadzić do rozwoju guza piersi, a także obniżenia płodności u mężczyzn parabeny są wciąż dodawane do antryperspirantów i dezodorantów. Podczas stosowania takich kosmetyków parabeny przedostają się do podskórnej tkanki tłuszczowej, gdzie w następnej kolejności kumulują się. Według lekarzy kobiety karmiące piersią nie powinny  pielęgnować piersi kosmetykami w , których składzie znajdują się parabeny, ponieważ mogą one przemieszczać się do organizmu maluszka.

 

Popularność parabenów

 

Popularność parabenów wynika z ich skuteczności w powstrzymywaniu procesu rozwoju pleśni oraz grzybów. Bardzo często w kosmetykach można znaleźć parabeny oraz środki konserwujące min. fenoksyetanol, który zwiększa skuteczność w zwalczaniu bakterii.  Parabeny znajdują zastosowanie w kosmetykach , ponieważ są bezzapachowe, a także bezbarwne, a ich dodatkową zaletą jest to, że nie zmieniają one konsystencji danego produktu. W składzie kosmetyków można znaleźć parabeny pod innymi nazwami min: nipa estery, nipaginy oraz aseptyny.

More in this category: Na krzywy ryj »
Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Powabna.com Pierwsze objawy ciąży Free Ebooks & Audiobooks Zostań PARTNEREM